23-10-2018 / nieuws /
Lockpicking, Hacking, SQL injection, Social Enigineering, Encryptie

Security4Teens: Achterhaal de identiteit aan de hand van opdrachten

Op zaterdag 20 oktober organiseerde First8 in samenwerking met Conclusion en Bright Alley de allereerste editie van Security4Teens – the Hackademy.

 

Ruim 30 tieners in de leeftijd van 12 tot 16 jaar zijn op onze locatie in Nieuwegein aan de slag gegaan met opdrachten rondom Privacy & Security.

 

Bij binnenkomst kregen ze allemaal een gaaf t-shirt als herinnering, een poster en een stempelkaart. De tieners werden in groepen verdeeld en na een gezamenlijke ontvangst zijn ze om 10.15 uur aan de slag gegaan met de opdrachten. Uit elke opdracht kwam een antwoord, dit vulden ze in op de stempelkaart en als alles correct was ingevuld dan hadden ze de identiteit achterhaald.

 

Eén van de initiatiefnemers, Linda Elbersen: “Informatiebeveiliging en privacy spelen in de samenleving een steeds grotere rol. We laten de tieners met praktische oefeningen en puzzels zien hoe snel het fout kan gaan als beveiliging op internet niet goed is geregeld. Dat start met ‘lockpicking’, een echt slot openpeuteren zonder sleutel. Dat gebeurt feitelijk ook bij veel websites die niet goed beveiligd zijn ook. Als het slot; de security, niet goed genoeg is dan is het vaak veel te gemakkelijk om bij informatie en gegevens te komen.”

 

Om 13.15uur ontvingen we alle ouders voor een informatie en livehacksessie door Sanne Maasakkers, Cyber Security Expert bij Fox IT. Aansluitend hielden we een gezamenlijke afsluiting en hebben we aan de ouders gepresenteerd wat hun kinderen hadden gedaan. 

  

Het is een prachtig gezicht om al die enthousiaste tieners bezig te zien, de een nog fanatieker en creatiever dan de andere! Ook wij hebben, net als de kinderen, genoten van deze dag.

 

Binnenkort volgt er een uitgebreid foto- en videoverslag.  

 

De maand oktober staat in het teken van Cyber Security. In Nederland werken overheid, wetenschap en bedrijfsleven samen om consumenten en ondernemers bewuster te maken van digitale veiligheid onder het motto Alert Online

“Bedankt voor de mooie dag, alles tot in de puntjes geregeld en mijn zoon raakt er niet over uitgepraat.”  

Linda Elbersen
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Linda Elbersen +31 6 51 78 43 68