12-06-2017 / nieuws / Koen Aben
Gr8Conf, de Gr8test Groovy conferentie

First8 en Groovy

Met een groep van 5 First8-ers zitten we deze week op Gr8Conf, de grootste conferentie in Europa op het gebied van onze dierbare Groovy technologie. In Kopenhagen, de stad van de Deense Groovy rockstar Soren Berg Glasius (oprichter van de wereldwijde Gr8Conf conferenties). In de prachtige ICT universiteit van Kopenhagen wordt jaarlijks het auditorium afgehuurd voor Gr8Conf. Grote zalen, geweldig internet en altijd electriciteit in de buurt: want de echte Groovy developer codeert gewoon mee tijdens de sessies!

 

Op Gr8Conf faciliteerde ik namens First8 een Groovy codeerwedstrijd, net als bij de Spaanse Greach conferentie in maart (zie deze blog voor een terugblik). Dit ging goed en we werden na afloop uitgenodigd op een developers conferentie in 2018. Ook gaaf is dat ons competitie-framework steeds verder groeit qua nuttige features. Zo is het maken van puzzels enorm vereenvoudigd: leuk om met collega’s wat mee te gaan doen! De conferentie gaf Ted en mij ook veel materiaal voor de aanstaande Groovy university bij First8 (op dinsdagavond 20 juni). De awesomeness van Groovy kunnen we dan extra benadrukken en ook hoe je als Java development team het makkelijkste kunt upgraden naar Groovy.

 

 

Dr. Paul King in actie: wat maakt Groovy krachtig?

De conferentie is voor ons allen ontzettend leerzaam geweest. Dagelijks optrekken met vele Groovy rockstars maakt dat je zelf makkelijker je grenzen verlegt. Na bijvoorbeeld een avondje bier drinken met de Australiër Dr. Paul King, een van de grondleggers van Groovy, wist ik handige details van de laatste releases. Hij deelde tevens visie over zijn favoriete mogelijkheden van Groovy. Grooviness kun je overal gebruiken in je development stack: van DevOps tot Testing, van Css tot Concurrency. Dit laatste onderwerp werd trouwens besproken door Dr. Venkat, een van de bekendste sprekers in de Java community en een groot voorstander van de Groovy taal.

De leukste sessie van de conferentie is wat velen betreft de Groovy puzzlers sessie. De puzzlers sessies zijn inmiddels een traditie op Groovy conferenties. Alle deelnemers krijgen ludieke Groovy puzzels voorgelegd en moeten het goede antwoord raden. Diegene die het antwoord weet en het goed kan uitleggen, wint een shirt van El Groovisimo (de Mexicaanse Java champion Andres Almiray). Hieronder een voorbeeldpuzzel, de functie call “hello 09” levert “Gr8Conf 2017” op (iets wat niemand verwachtte). De runtime code die dit veroorzaakt staat eronder ( de oplossing: 09 wordt gezien als 2 getallen en alleen de eerste wordt gebruikt in de functie hello).

 

Zo, blog klaar en de dag begint: straks weer met de groep van First8 gezellig ontbijten en weldra beginnen we dan aan de laatste dag op de conferentie, een dag geheel in het teken van DevOps (zie programma). More Groovy Gr8ness!  

groovy puzzler